Desfășurarea galei poveștilor din data de 30 ianuarie 2021

„Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” (Gala poveștilor) 

 Proiectul galei din data 30 ianuarie 2021 „Călătorie în copilăria sfinților. 

File de poveste” este o gală desfășurată pe pagina de prezentare omonimă de pe rețeaua de socializare Facebook de copiii bisericii Sfântul Pantelimon, alături de care salutăm participarea altor copii români din țară și străinătate, în special a celor din localitatea daneză Odder, împreună cu părinții, bunicii, preoții și toți educatorii lor creștini.

Organizatorii au ales  intenționat ca dată a desfășurării acestei gale de debut ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, 30 ianuarie 2021, pentru a sugera ideea de unitate și continuitate bisericească. Mai precis, este vorba de legătura acestor Sfinți Trei Ierarhi cu sfinţii de origine română din icoana anului omagial al pastorației românilor din afara României, în special cu Sfântul Cuvios Ioan Casian care a fost hirotonit diacon de către Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. 

Anul omagial al pastorației românilor din afara României, proclamat de Patriarhia Română, are în vedere - după cum preciza Preafericitul Părinte Patriarh Daniel - îndemnul Sfântului Ioan Iacob la păstrarea identității de neam şi de credinţă scris pe un papirus care apare în icoana amintită şi anume: Fii pribegi ai ţării mele / Necăjiţi între străini / Nu uitaţi menirea voastră / De Români şi de Creştini”. 

Georgiana Nistor, studentă la Universitatea Al.I. Cuza din Iași, ne-a făcut gingașa bucurie ca melodia compusă de ea pe versurile Sfântului Ioan Iacob Hozevitul să devină imnul acestei gale pe care, cu emoție și recunoștință, copiii de la biserica Sf. Pantelimon din București l-au învățat să-l interpreteze, conectându-ne astfel la bucuria acestei gale. 

Pentru a prelungi emoția acestui moment prilejuit de creația poetică a Sfîntului Ioan Iacob Hozevitul am invitat-o pe actrița Magda Catone să recite și alte versuri compuse de acest sfânt care a trăit în secolul al XX-lea şi care a trecut la Domnul în anul 1960. Prima dintre aceste creații împărtășite în cadrul galei poveștilor este ”Imnul românesc”. 

Gala face parte din proiectul departamentului parohial pentru copii și tineret „Ateneul Sfântului Pantelimon” pe care organizatorii doresc să-l înscrie în concursul Național Catehetic „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației şi Cercetării, în perioada 21 decembrie 2020 – 22 august 2021. Acest concurs se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească, înscrise în Programul Național Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini. 

Printre cei care ne-au încurajat să organizăm această gală a poveștilor se numără scriitoarea Veronica Iani care ca semn că se va alătura grupului de organizatori ne-a trimis cu ceva vreme în urmă „un crab”. Desigur, gala noastră din 30 ianuarie 2021 este doar primul port în care poposește împreună cu personajele cărții sale, pe care copii bisericii Sfântul Pantelimon le-au primit cadou încă din ziua de sărbătorire a Sfântului Ierarh Nicolae, având suficient timp să se familiarizeze cu ele. De data aceasta, crabul anunță apariția unei noi povești care are ca temă iertarea, pe care am invitat-o pe scriitoarea Veronica Iani să îi facă o prelansare la biserica noastră. 

De peste zece ani, departamentului pentru copii și tineret al bisericii Sfântul Pantelimon urmărește cu interes evoluția Școlii Gimnaziale Maica Domnului cu care a încheiat anual parteneriate de colaborare, iar faptul că tot mai mulți creștini din comunitatea noastră parohială s-au decis să-și trimită copiii să învețe aici se datorează doamnei Julieta Mihăilescu pe care o considerăm "vinovată" de impresia bună făcută în privința gestionării imaginii, activităților și organizării acestei unități de învățământ. Ca de fiecare dată, doamna Julieta Mihăilescu s-a implicat total în proiectele noastre, de data aceasta fiind câștigătorul licitației de icoane cu chipul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, pictate de copii de la biserica Sfântul Pantelimon anul trecut, înainte de instaurarea stării de urgență la debutul pandemiei cu care ne confruntăm și astăzi. 

Licitația are ca scop susținerea unei cauze nobile pe care Mihaela Purcaru ne-a împărtășit-o și pe care ne-am însușit-o cu bucurie ca multe alte propuneri de a veni în ajutorul familiilor cu mulți copii aflate în dificultate de care acest alumn „Teach for Romania” se ocupă cu mult drag. Așa că, cine ar fi putut să spună „Povestea Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur” dacă nu tocmai Mihaela Purcaru? 

Mihaela este mai mult decât numele unui om printre copiii sărmani din aglomeratul nostru București. Acest înger de om a venit cu un bagaj consistent de cunoștințe și experiențe care ne-au convins că realizarea unei gale de poveste este posibilă. Însuși numele „Călătorie în copilăria sfinților”, sugerat de ea, demonstrează că provine dintr-o lume celestă. Ea este răspunsul la rugăciunile copiilor care simt acut nevoia de îngeri păzitori! Mihaela este răspunsul la dorința noastră de înțelegere aprofundată a caracteristicilor unui voluntariat foarte bine țintit spre nevoile copiilor și a unei viziuni mai bune asupra copilăriei. Cunoștințele sale reale în acest domeniu au misiunea de a transforma conexiunea dintre adulți și copii într-o rețea a omeniei, alcătuită din legături între credință, dragoste și fapte concrete. Pentru toate acestea, mulțumim Mihalea! 

Lupta cu boala infecţioasă produsă de noul coronavirus nu a împiedicat desfășurarea activităților „Ateneului Sfântului Pantelimon”, cărora acrița Magda Catone li s-a alăturat. Este suficient să amintim concertul de pian dedicat în luna octombrie a anului trecut părintelui paroh Marian Constantinescu, el însuși o victimă a bolii Covid 19. Și atunci, ca și acuma, poezia și stihul creștin în interpretarea doamnei Magda Catone demonstrează că biserica Sf. Pantelimon promovează literatura, muzica, arta, cultura frumosului în general. În spectacolul „Brîncovenii” care are la bază un text al părintelui Teleanu Bogdan și la care și-au adus contribuția copiii bisericii Sf. Pantelimon, artista Magda Catone a reușit să contureze excepțional acest personaj care a determinat înlăturarea Sfântului Vievod Martir Constantin Brâncoveanu de pe tronul Țării Românenești. La această gală, o vom asculta interpretând „Săvârșirea cuvioasei Maria Egipteanca”, scrisă de Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. 

Copiii din Danemarca au primit drept cadou din partea parohiei noastre cărțile scriitoarei Veronica Iani, precum și una din icoanele cu chipul Sf. Ioan Gură de Aur pictate în cadrul atelierului de pictură „Ateneul Sfântului Pantelimon”. Acești copii au aflat de la întâlnirile precedente, organizate de Mihaela Purcaru și profesoara Ioana Revnic, cam pe unde se află pe Google Maps biserica Sfântul Pantelimon. Părinții lor, împreună cu doamna Maria Iuliana Samsing a cărei mamă se află în biserica noastră, obișnuind să participe constant la slujbe ținute aici, sunt poate chiar mai nerăbdători decât proprii copii să intre în legătură cu noi. Ei au pregătit niște surprize pentru bunicii de acasă, din România. 

 Titlul „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste” atinge inimile nostalgice ale copiilor îndrăgostiți de călătorie într-un moment în care distanțarea socială impusă de criza socio-sanitară determinată de pandemia care ne împiedică să realizăm întâlniri specific unui asemenea eveniment „de gala”. Gala dispune deja de propria pagină pe rețeaua de socializare Facebook
(https://www.facebook.com/calatorieincopilariasfintilorfiledepoveste  )
unde, cu ajutorul a trei camere video, întâlnirea echipei „Călătorie în copilăria sfinților” cu copiii de la biserica Sf. Pantelimon și cei din diaspora daneză va fi transmisă în direct pentru a arăta unei audiențe cât mai largi cum decurge o astfel de călătorie duhovnicească, iar imaginile/materialele legate de poveștile în cadrul ei vor postate înainte de eveniment de către participanți. Cel care și-a asumat responsabilitatea conținutului paginii de prezentare „Călătorie în copilăria sfinților” și a grupului aferent „Ghizii grupului călător în copilăria sfinților” de pe rețeaua Facebook este părintele Teleanu Bogdan-Aurel. 

Într-o seară, a avut o discuție dătătoare de idei cu Mihaela. Apoi, văzând cât/ ce știu copiii din străinezia, s-a gândit că, la un moment dat că le-ar putea oferi niște povești cu sfinții români. Și-a spus adeseori că atunci când o să crească mare, va merge la „școala de preotese”, iar acest fapt i-a conferit certitudinea că în Biserica Ortodoxă Română se află „acasă”. Faptul că a urmat Teologie Ortodoxă Litere înseamna pentru ea, în primul rând, devotament. Îndeplinea o misiune de redescoperire a „credinței genuine a copilăriei”. A trecut în viață prin momente cruciale, așa cum a fost un teribil accident de mașină care n-a împiedicat-o însă ca, după numai câteva zile de spitalizare, să-și continue misiunea în viață, dând examen de admitere la Facultate! Adevărul este însă că această misiune nu a încetat până astăzi! Însăși inițierea unei astfel de gale, cum este „Călătorie în copilăria sfinților” trădează pasiunea ei nemuritoare pentru astfel de redescoperiri genuine. În prezent își concentrează întreaga atenție asupra acestor satisfacții de zi cu zi care a adus-o, iată, în sfârșit în punctul de a organiza această gală a poveștilor. Așa că „Povestea Sf. Ioan Iacob Hozevitul” ne-o va împărtăși Ioan Revnic, coordonatoarea proiectului "Spune-mi o poveste pentru suflet". 

Sperăm ca această poveste să fie tipărită într-o borșură la editura „Cuvântul vieții” a Arhiepiscopiei Bucureștilor. 

În Sfânta Evanghelie după Matei, capitolul 18, versetele 1 - 3, Mântuitorul nostru Hristos răspunde ucenicilor care l-au întrebat cine este mai mare în Împărăția Cerurilor, chemând la sine un prunc: De nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția Cerurilor. Cu această conștiință Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a scris poezia „O om” pe care o ascultăm în interpretarea actriței Magda Catone. 

Mulțumim întregii „familii” de la Spune-mi o poveste pentru suflet, care ni s-a alăturat acestui proiect extraordinar intitulat de Mihaela Purcaru „Călătorie în copilăria sfinților. File de poveste”. Muzica imnului acestei gale „Îndemn frățesc” scris de Sf. Ioan Iacob este compusă de Georgiana Nistor, povestitoare Spune-mi o poveste pentru suflet, cu speranța că va deveni probabil imnul Anului omagial al pastorației românilor din diaspora. Să-l reascultăm împreună! 

Viitorul spectacol din cadrul galei „Călătorie în copilăria sfinților”, se va desfășura în ziua de 28 februarie 2021 și va cuprinde file din poveștile Sf. Cuv. Ioan Casian și Sf. Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul). În cadrul lui vor fi prezentate rezultatele postărilor pe pagina de prezentare „Călătorie în copilăria sfinților” și a grupului aferent „Ghizii grupului călător în copilăria sfinților” de pe rețeaua Facebook . Proiectele de viitor sunt multe şi pe diverse paliere artistice, inclusiv un concert pascal de muzică religioasă, dar toate la timpul lor... ă, dar vai omului aceluia prin care vine sminteala.

Comments